Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

zondag, 13 juli 2014 09:12

Actie tegen vogeldodend gif

Bericht van Vara vroege Vogels

veldleeuwerikVeldleeuweriken, boerenzwaluwen, spreeuwen. Het gaat al lange tijd niet goed met de boerenlandvogels. Nu blijkt dat insectenetende vogels, in gebieden met hoge concentraties van het landbouwgif imidacloprid in het oppervlaktewater, nog sterker achteruitgaan. Eerder was al bekend dat er sterke aanwijzingen zijn dat neonicotinoïden een rol spelen in de bijensterfte.
Kom in actie!
De giffen zitten ook in producten die je gewoon in de winkel of bij de dierenarts kunt kopen. Vele duizenden Nederlandse consumenten hebben die spullen in huis (of tuin) zonder het te weten, want de fabrikant zet nooit met grote letters 'GIF' op de verpakking.
Het werkzame bestanddeel imidacloprid is ontwikkeld door chemiebedrijf Bayer dat het in allerlei producten gebruikt, onder merknamen als Admire, Advantage, Advantix, Confidor, Belem, Gaucho,Maxforce, Provado, Premise, Gardiflor. In de tuin wordt het gebruikt tegen bladluis of witte vlieg en tegen vlooien bij huisdieren (sommige vlooienbanden voor honden en katten bevatten het gif ook). En veel mierenlokdoosjes bevatten het spul.
Stuur het gif terug naar de fabrikant
Niemand wil natuurlijk medeverantwoordelijk zijn voor het doden van honingbijen, spreeuwen en veldleeuweriken. Koop geen gif en als je het per ongeluk aanschafte dan moet het verantwoord worden opgeruimd. Dat kan bij het depot Klein Chemisch Afval, maar beter nog door het naar de producent terug te sturen. Het is van levensbelang voor veel dieren dat de resten imidacloprid niet in het milieu terecht komen.

Wij vinden dat Bayer zijn verantwoordelijkheid moet nemen en het is ook een signaal dat consumenten willen dat imidacloprid helemaal verdwijnt van de markt. Heb je zulke producten thuis liggen, laat dan je stem horen en stuur ze op kosten van de producent terug.
Onderstaand het Antwoordnummer van Bayer in Nederland. U kunt daar de ongewenste imidacloprid naar opsturen zonder op de brief of het pakje een postzegel te hoeven plakken. Schrijf er ook even bij dat u vindt dat deze natuurdodende gifstoffen van de markt verdwijnen.

Bayer Nederland
Antwoordnummer 5055
3600 XM Mijdrecht

Lees 2695 keer Laatst aangepast op zondag, 13 juli 2014 09:22

Mini Agenda

loader