Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

vrijdag, 18 juli 2014 17:56

Natuurorganisaties willen onmiddellijk verbod imidacloprid

Vogelbescherming Nederland heeft samen met Natuurmonumenten, WNF, Natuur en Milieu, Greenpeace, Milieudefensie, Vlinderstichting, Bijenstichting, Soortenbescherming Nederland, KNNV en BD-imkers een brief gestuurd aan staatssecretaris Dijksma met daarin de oproep per direct een verbod in te stellen op de verkoop van het bestrijdingsmiddel imidacloprid.

Het insecticide imidacloprid kwam vorige week in het nieuws, toen uit onderzoek van de Radboud Universiteit en Sovon bleek dat er een correlatie is tussen de aanwezigheid van dit middel in het oppervlaktewater en de achteruitgang van vogels. Het gaat dan om algemeen voorkomende insectenetende vogels als de spreeuw en boerenzwaluw. Maar ook vogels van het boerenland die het al moeilijk hebben, zoals veldleeuwerik en ringmus, gaan in gebieden waar dit middel in het oppervlaktewater aanwezig is n├│g harder achteruit.

Het insecticide imidacloprid behoort tot groep van de neonicotinoïden. In de brief aan Dijksma roepen de tien partijen op om naast een onmiddellijk verbod deze groep van insecticiden opnieuw te beoordelen en om daarnaast een langdurige monitoringsprogramma op te zetten zodat mogelijke schadelijke effecten van het middel eerder aan het licht komen.

Staatssecretaris Dijksma heeft in Europees verband al laten weten aan het College van toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gevraagd te hebben om te reageren op het onderzoek. Die reactie komt naar verwachting in augustus. De tien natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland, zullen zich er voor hard maken dat dit onderwerp op de politieke agenda komt en blijft.

bron: Vogelbescherming Nederland, 17/07/14

Lees 1727 keer

Mini Agenda

loader