Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

zondag, 21 september 2014 16:39

Steeds meer wilde bijen in Amsterdam

Terwijl het met de honingbij nog steeds alarmerend slecht gaat, is de wilde bij in de stad aan een opmars bezig.

In 1999-2000 voerde Koster, die in 2001 aan de Wageningen Universiteit promoveerde op wilde bijen in Nederland, een vergelijkbaar onderzoek in de stad uit. 'Mijn eerste constatering is dat het erg goed gaat met de wilde bijen in de stad, ik ben behoorlijk opgetogen. Bijen die vijftien jaar geleden zeldzaam waren, kom ik nu op verschillende plekken tegen. De pluimvoetbij, de wormkruidbij en de behangersbij zijn nu talrijk.' Volgens Koster was een veldje als dit twintig jaar geleden ondenkbaar.

'Alles werd platgemaaid en in plantsoenen werd met gif gespoten. In de jaren tachtig waren wilde bijen in de stad op sterven na dood. Midden jaren negentig vond er een omslag plaats en begonnen veel gemeentes met ecologisch beheer. Blijkbaar is er de afgelopen vijftien jaar ook nog een flinke slag gemaakt. Ik merk het effect.'

Honingbijen
Al gaat het met de wilde bijen de goede kant op, de sterfte onder de honingbij baart nog steeds grote zorgen. Koster: 'Honingbijen zijn te beschouwen als vee. Net als koeien zijn ze vatbaar voor ziektes. De hoge bijensterfte wordt veroorzaakt door de varroamijt, chemische bestrijdingsmiddelen en voedseltekort.' In tegenstelling tot de honingbij leeft de wilde bij solitair en produceert hij geen honing.

Het stedelijk gebied is volgens Koster voor alle bijensoorten een ideale leefomgeving. 'Op het platteland kun je honderd kilometer fietsen en geen enkele bij tegenkomen. Door de grootschalige landbouw zijn daar te weinig voedselplanten en is er te weinig nestgelegenheid voor deze insecten.' Volgens Koster zijn het nu vooral veldjes als die bij de Piet Heintunnel waar bijen het van moeten hebben.
Lees het hele artikel in het PAROOL

Lees 1698 keer

Mini Agenda

loader