Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

zondag, 23 november 2014 00:00

Provincie Drenthe gaat bermen ecologisch beheren

De provincie Drenthe gaat vanaf 2015 bermen langs provinciale wegen en vaarwegen ecologisch beheren. Dit is goed nieuws voor bijen, want ecologisch bermbeheer leidt tot bloemrijkere bermen. Ook voor vlinders, reptielen, vogels en kleine zoogdieren vormen bloemrijke bermen een leefgebied.

Het landelijk beleid is, dat bij het maaien rekening moet worden gehouden met beschermde planten en dieren die zich in de berm bevinden. Vanaf 2015 gaat de provincie de bermen van wegen en de taluds van viaducten, kanalen en watergangen daarom ecologisch beheren. Dit houdt in dat in principe pas in september/oktober wordt gemaaid.

Verkeersveiligheid

In verband met de verkeersveiligheid maait de provincie in juni wel al bermstroken van 1.20 meter breed (gemeten vanaf het wegdek). In september/oktober worden de bermen helemaal gemaaid. Op plaatsen waar de bermbegroeiing het zicht van het verkeer belemmert, waardoor de verkeersveiligheid in het geding komt, wordt altijd gemaaid. Dit geldt met name voor op- en afritten.

Jakobskruiskruid

In 2007 is de provincie afgestapt van ecologisch bermbeheer, omdat in Drenthe overlast was van het vele Jakobskruiskruid. Het kruid veroorzaakt problemen als het in het hooi terechtkomt en vee ervan eet. Daarom werden sindsdien alle bermen in juni helemaal gemaaid en werd het maaisel afgevoerd. Zo kon het Jakobskruiskruid zich moeilijker verspreiden. Door later te maaien bestaat de kans dat het Jakobskruiskruid in de wegbermen weer toeneemt. De provincie treft indien nodig dan plaatselijk maatregelen.

Bij alle maaibeurten wordt het maaisel afgevoerd. De provincie onderzoekt de mogelijkheden om meer duurzame methoden te gebruiken voor het verwerken van bermmaaisel. Dit kan gaan om vergisten of hergebruik van het maaisel.

Bron: Natuur en Milieufederatie Drenthe

Lees 1645 keer Laatst aangepast op zondag, 23 november 2014 10:09

Mini Agenda

loader