Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

dinsdag, 14 april 2015 00:00

Dijksma vraagt Ctgb toelating van neonicotinoïden opnieuw te beoordelen

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft de voorzitter van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gevraagd op basis van een rapport van de European Academies' Science Advisory Council (EASAC) de toelating van neonicotinoïden in Nederland opnieuw te beoordelen. Ze wil zo spoedig mogelijk geïnformeerd worden of dit onderzoek het Ctgb aanleiding geeft tot het intrekken van toelatingen van deze middelen. Dit schrijft Dijksma in deze brief aan de Tweede Kamer.

De EASAC heeft op verzoek van de Europese Commissie onderzoek gedaan naar het effect van neonicotinoïden op onder meer zweefvliegen, hommels en solitaire bijen. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport 'Ecosystem services, agriculture and neonicotinoids'.

Dijksma heeft eurocommissaris Andriukaitis inmiddels al verzocht het rapport van de EASAC zo snel mogelijk te laten beoordelen door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA en te bezien of deze nieuwe wetenschappelijke studie moet leiden tot het intrekken van de goedkeuring van neonicotinoïden als werkzame stof in gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast heeft zij hem gevraagd de nodige acties te ondernemen om in Europa de transitie van hoog-risico gewasbeschermingsmiddelen naar laag-risico gewasbeschermingsmiddelen te versnellen.

Lees 1750 keer Laatst aangepast op dinsdag, 14 april 2015 19:20

Mini Agenda