Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

vrijdag, 24 maart 2017 14:50

Landelijke Zaai-dag voor Bijen en vlinders op 22 april 2017

WP 000816Met zijn allen kunnen we het verschil maken op 22 april 2017.
We roepen particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters op om bloemstroken aan te leggen zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat.
Aanleiding van deze actie is één van de conclusies die Koos Biesmeier stelt na afloop van het VN congres in 2016: ´Ik hoop dat mensen zich bewust worden van het belang van bijen en in steden vaker letterlijk de bloemetjes buiten zetten. ‘Tuinen en balkons met bloemen kunnen bijen zeker helpen om meer voedsel te vinden, zegt hij. ‘Het is net als met een minuut korter douchen: als je de enige bent die het doet maakt het niets uit, maar als iedereen het doet zorgt dat wel voor een groot verschil.’
Het VN congres geeft overduidelijk aan hoe belangrijk bestuivende insecten waaronder bijen zijn en dat ze bescherming nodig hebben. Bescherming tegen schadelijke bestrijdingsmiddelen maar ook voldoende en gevarieerd voedsel. Dat laatste kunnen we in Nederland verbeteren door met zijn allen bloemen te zaaien en te planten.


Zaaien doet Zoemen, ook op school De kinderen van nu zijn de beslissers van de toekomst.

Bewustwording dat bijen belangrijk zijn kan in de tuin van de basisscholen worden onderwezen. Daarom roepen we bedrijven en ouders op om een zaaipakket aan scholen te doneren. De docent kan dan met de kinderen bloemen zaaien en laten ervaren hoe bijzonder de bijen zijn.
Dat moeten dan wel geschikte bloemen zijn waar bijen voedsel kunnen vinden. Dus bij voorkeur enkelbloemige typen. Daarnaast is het belangrijk dat de zaden/planten niet met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld dus bij voorkeur van biologische teelt afkomstig zijn. Informatie is hierover te vinden op de actiepagina zaai dag 2017.
Docenten kunnen met de kinderen meedoen met een wedstrijd om de bijen te helpen. Informatie is te vinden op de pagina zaai actie voor scholen
De bijen, vlinders en andere insecten bestuiven onze voedselgewassen zodat wij ook onze groenten, fruit en noten kunnen eten!
De roep om de leefomgeving voor bijen te verbeteren wordt steeds groter. Het is aan de politiek om de voor bijen zo giftige bestrijdingsmiddelen te verbieden. U kunt de bijen al helpen door bloemen te zaaien.


Pagina van de zaaiactie 
Wedstrijd voor scholen
Webshop zaai-pakketten
Uitslag VN-conferentie IPBES in Maleisië: Wereldwijd Veertig procent bijen en vlinders met uitsterven bedreigd 
Officieel rapport VN-conferentie: 

Lees 1377 keer Laatst aangepast op vrijdag, 24 maart 2017 14:56

Mini Agenda