Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

vrijdag, 24 maart 2017 14:56

Permanent verbod Neonicotinoiden een stap dichterbij?

Tegelijkertijd met het driejarig moratorium op het gebruik van imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam, dat door de Europese commissie werd ingesteld in 2013, is er door de EFSA  een risicoanalyse gestart.

Het moratorium zou in 2016 aflopen maar is verlengd in afwachting van de resultaten van deze analyse. Er zijn nu documenten uitgelekt waaruit blijkt dat de Europese Commissie erkent dat het landbouwgif: de neonicotinoïden, een grote bedreiging vormt voor de bijenpopulatie. De commissie wil daarom een verbod wil instellen. Het wetsvoorstel dat de EU-Commissie wil indienen zal het gebruik van de schadelijke pesticiden op landbouwgewassen volledig verbieden, met uitzondering van producten die in kassen worden verbouwd.


Het voorstel voor een tijdelijk moratorium in 2013 was met een nipte meerderheid aangenomen omdat vertegenwoordigers van diverse landen tegen stemden. De lobby van de producenten van deze middelen was sterk. Echter de publieke druk neemt toe. In 2013 ondertekenden ruim 4,4 miljoen mensen de oproep van AVAAZ om tot verbod van deze middelen te komen.


Daarnaast zijn ondertussen aan de lijst van vele onafhankelijke studies die al beschikbaar waren, enkele nieuwe onderzoeken gepubliceerd die de schadelijkheid van deze middelen voor bijen keer op keer bevestigen.
De Bijenstichting maakt al sinds 2010 bezwaar tegen de toelating van de neonicotinoiden. In 2017 worden de bezwaarprocedures vervolgt nadat het Europees hof in november jl. de uitspraak heeft gedaan dat de bestrijdingsmiddelen dossiers openbaar moeten worden gemaakt.
Het is mogelijk dat een deel van deze bezwaarprocedures dan niet meer relevant zijn als er een Europees verbod komt op buitenteelten.


“Het beloofd een spannend jaar te worden”. Nu eerst op 22 april 2017 de Nationale zaai dag voor Bijen, hommels en Vlinders  waar we iedereen oproepen om door het hele land bijenlinten aante leggen zodat bijen meer voedsel hebben. Mogelijk komt daarna een verbod op de neonicotinoiden. Dan wordt 2017 net als 2012 het Jaar van de Bij  een nieuwe hoogtepunt voor de Bijenstichting!

Vermelding in de pers:

Trouw

Lees 1456 keer Laatst aangepast op vrijdag, 24 maart 2017 15:11

Mini Agenda