Bijenhotels bouwen

Bouw of koop een bijenhotel of nestkastje ..lees verder...

Drachtplanten/tuintips

Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig als ..lees verder...

Geen bestrijdingsmiddelen gebruiken

In dit artikelen vragen we nu eens om iets ..lees verder...

Overzicht/startpagina acties

Bijenlint beoogt een platform te zijn voor ..lees verder...

Urban beekeeping

Bezige bijtjes in de stad Een trend die a ..lees verder...

Duurzaam bijenhouden

Honingbijen worden verzorgd door imkers. N ..lees verder...

Hommeltelling 2013

Het gaat niet goed met de hommels. Er is s ..lees verder...

Hommel fotopagina

Op deze pagina een overzicht van hommel fo ..lees verder...

donderdag, 21 september 2017 15:10

Overtuigend bewijs van giftigheid Neonicotinoiden weer bevestigd

De Task Force on Systemic Pesticides (TFSP) publiceerde in September in Ottowa, Canada de 2e editie van de Worldwide Integrated Assessment of the Effects of Systemic Pesticides on Biodiversity and Ecosystems. Het omvat meer dan 500 studies sinds 2014, waarvan ook enkele door de industrie gesponsorde studies.


CONCLUSIE:
Neonicotinoide pesticiden (neonics) vormen een grote bedreiging voor de ecosystemen wereldwijd. Dat blijkt opnieuw uit een geactualiseerde uitgave van ’s werelds meest uitgebreide wetenschappelijke evaluatie van de ecologische gevolgen van systemische pesticiden.
Neonics zijn giftig, zelfs in hele kleine hoeveelheden. Zij lossen gemakkelijk op in water en zijn hardnekkig aanwezig (zij breken niet makkelijk af), hetgeen resulteert in langdurige en hardnekkige aanwezigheid in vaste en vloeibare omgeving. Langdurig en routinematig gebruik van neonics in de landbouw veroorzaakt grootschalige aantasting van ons milieu en vormt een grote bedreiging voor onze biodiversiteit.
Neonics, die onder meer in verband staan met de forse daling van de bijenstand, kunnen ook ons voedingssysteem aantasten. De evaluatie behandelt ook fipronil, een aan de systemische pesticide verwant bestrijdingsmiddel gebruikt in Europa.


“De uitkomsten van de onderzoeken bevestigen nogmaals de noodzaak om de toepassing van systemische pesticiden op uitgebreide schaal te verbieden”, zegt Jean-Marc Bonmatin, wetenschappelijk analist bij het vooraanstaande Franse onderzoeksinstituut “Centre National de la Recherche Scientifique” en tevens vice-voorzitter van de TFSP. “Het gebruik van deze pesticiden is strijdig met een milieu vriendelijk en duurzaam landbouwgebruik. Het helpt de boeren niet, het verslechtert de kwaliteit van de bodem, het tast de biodiversiteit aan en het besmet water, lucht en voedsel. Er is geen reden om op deze weg van verdere destructie door te gaan.”


Mening Bijenstichting: Weer een overtuigend bewijs dat deze middelen verboden moeten worden, wanneer komt de politiek op nationaal of internationaal niveau (EU) nu eindelijk eens in actie! Het wordt tijd dat de bestrijdingsmiddelen industrie nu eens niet de “hand boven het hoofd” wordt gehouden en dat er nu eens eindelijk gekozen wordt voor gezondheid van mens en milieu!


Links:
http://www.scoop.co.nz/stories/SC1709/S00030/threatening-ecological-impacts-from-neonicotinoid-pesticides.htm
http://www.tfsp.info/worldwide-integrated-assessment/

Lees 1840 keer

Mini Agenda