Tuintips: BLOEMEN EN BIJEN
Bloemen en bijen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze zin wordt al vele jaren in allerlei vormen opgeschreven, maar het moet nog steeds opnieuw verteld worden. De relatie tussen bijen en bloemen bestaat al vele miljoenen jaren, bijen hebben bloemen, die nectar en stuifmeel leveren, nodig voor hun voedsel en diezelfde bloemen hebben bijen weer nodig voor hun bestuiving en dus hun voortbestaan. Deze relatie staat onder druk, het gaat slecht met de bijen en er zijn steeds minder bloemen voor onze bijen. Hier kunnen en moeten we met z'n allen iets aan doen en door middel van het verbeteren van de 'Bijenweide' zorgen dat er voldoende drachtplanten zijn voor onze bijen. Aangezien bloem bestuivende insecten, zoals hommels, zweefvliegen, bijen en vlinders aan de basis van de biodiversiteit staan is het van belang ervoor te zorgen dat zij het naar hun zin hebben in onze tuinen.
We kunnen de bloem bezoekende insecten helpen door ze een plek in onze tuin te geven:
Om te verblijven en te schuilen door ze beschutting te geven.
- Om te nestelen en jongen voort te brengen door nestgelegenheid aan te bieden zoals bijenhotels.
- Om te kunnen eten (stuifmeel) en drinken (nectar, water) door drachtplanten aan te planten.
Dit kunnen we doen door:
- Te zorgen voor gelaagdheid en diversiteit in de tuin.
- Te zorgen voor variatie in planten en bloeitijden, met zowel uitheemse als inheemse planten.
- Door bij de keuze van drachtplanten te letten op open en enkele bloemen, variatie in vorm en type bloem
- Te kiezen voor de kleuren geel, blauw en wit/roze.
- Niet te netjes te tuinieren. Juist planten afval zoals holle stengels bieden solitaire bijen nestgelegenheid.
Voorjaarsplanten die we als drachtplanten kunnen aanbrengen in onze tuinen zijn bijvoorbeeld:
- Boerencrocus (Crocus tommasinianus),een knol die in februari-maart bloeit met lila bloemen en die veel stuifmeel levert.
- De gele kornoelje (Cornus mas), een grote stuik (3-5 m) die bloeit in maart met gele bloemen die zowel nectar als stuifmeel levert.
- De sierappel (bv Malus hupehensis), een kleine boom (3-5 m) die in april bloeit met witte bloemen en die nectar en stuifmeel levert. Deze sierappel kunt u ook gebruiken als bestuiver voor een appelboom met eetbare vruchten.
- Het gevlekte longkruid (Pulmonaria officinalis), een vaste plant die in april bloeit met blauwe bloemen die zowel nectar als stuifmeel levert.
- De donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum), een vaste plant die in mei bloeit met paarse bloemen en die nectar en stuifmeel levert.
In de brochure "Biodiversiteit in tuinen en plantsoen" staan nog veel meer bruikbare
planten lijsten.
De brochure is te downloaden op de website van de NBV www.bijenhouders.nl onder het hoofdstuk "dracht- biotoopverbetering".